Kyckling i ugn
Mängderna i detta receptet behövs anpassas efter storleken på kycklingen.
En kruka koriander
3 vitlökar
2 chili
Soja
Honung
Olja
Gör så här:
Hacka vitlökarna, korianden och chilin och stoppa under skinnet vid kycklingbrösten.
Blanda soja, honung och olja i en skål och pensla över hela kycklingen. Se till att det täcker hela kycklingen. Hellre för mycket än för lite.
Sätt in i ugnen på 180° i cirka 50-60 minuter. Öppna då och då och ös kycklingen med den sky som hamnar runt.
Västerbottenpaj, 6-8 personer
3 dl siktat dinkelmjöl
125 g kallt smör i kuber
2 msk kallt vatten
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
150 g riven Västerbottenost
salt och peppar
1 kruka färsk dragon, finhackad eller 2 tsk torkad
1 knippa sparris
1 grillad kyckling
1 dl frysta små ärtor
Gör så här:
Kör mjöl och smör i en matberedare till en smulig deg. Tillsätt vattnet och kör tills degen precis bildar en boll. Låt degen vila i ca 30 min. Kavla eller tryck ut degen i pajformar eller bleck. Nagga med en gaffel. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet i ca 10 min. Vispa ihop ägg, mjölk, och riven Västerbottensost. Smaka av med salt och peppar. Rensa och dela den grillade kycklingen i mindre bitar. Ansa sparrisen, skär stjälken i tunna rundlar och dela knoppen i 2 delar om den är kraftig. Fyll pajskalen med sparris, ärtor, dragon och kyckling. Häll över äggstanningen och grädda pajen mitt i ugnen 35-40 minuter. Dekorera pajen med några färska dragonblad.