6 tips till dig med pollenallergi
I Sverige är mellan 25 och 30 procent av befolkningen mer eller mindre allergiska mot pollen. Och symptomen kan vara väldigt jobbiga, inte minst för löpare som gärna vill träna utomhus. Ögon som kliar och rinner, en näsa som blir snorig och täppt. Vissa får även astmaliknande symptom i hals och lungor. Lägg därtill en förlamande trötthet de värsta dagarna, något som märkbart försämrar prestationen.
– Det är svårt att säga exakt hur mycket sämre man blir av när pollenallergin slår till eftersom det beror på pollenhalten och individens känslighet. Men om det är höga pollennivåer i luften tycker jag att man ska undvika att träna utomhus. Inflammationen som uppstår kan sitta kvar efter träningen, vilket gör att man nästa dag reagerar ännu tidigare. Det blir lätt en negativ spiral, säger Ulla Nyström.
De 6 bästa tipsen för löpare med pollenallergi
- Håll koll på pollenrapporten och planera din träning efter den. Träna inomhus under dagar med höga pollenhalter, välj löpbandet eller bygg upp din styrka i gymmet.
- Träna tidigt på morgonen innan daggen har dunstat, eftersom vatten binder pollen. Av samma anledning är det också bra att träna på regniga dagar.
- Duscha av dig ordentligt efter passet, tvätta även håret då pollen lätt kan fastna där. Under långa pass kan du även ha med dig vatten och skölja av ansiktet då och då.
- Använd solglasögon då de till viss del hindrar pollen från att tränga in i ögonen. Det finns också speciella damm- och pollenmasker, men det finns inga vetenskapliga bevis på att de fungerar.
- Välj rätt område för löprundan. Träna gärna där det är lite mindre växtlighet, exempelvis i skärgården eller i fjällen ovanför trädgränsen. Men i stan är det dock sällan bättre för pollenallergiker då avgaser och andra partiklar också kan skapa besvär.
- Använd mediciner. Det finns bra receptfria mediciner, framförallt tabletter med antihistamin som lindrar besvären. Det finns också kortison i nässprayform som inte är dopingklassad.