Den före detta fotbollstjejen Charlotte Andersson började löpträna 2016 och har på kort tid gjort stora framsteg. 33-åringens största triumf hittills är segern i förra årets Tjejmilen 21K och med personbästan på drygt 1.20 på halvmaran och 36 på milen nosar hon den ”riktiga” eliten i bakhasorna. Målet i lördagens lopp är att springa snabbare än någonsin förut på halvmaraton, och att ha roligt såklart.
– Tjejmilen 21K är ett otroligt roligt lopp med mycket publik, bra stämning bland löparna och en ganska flack och trevlig bana. Att jag vann loppet i fjol kom nästan som en chock och jag vågar inte hoppas på en repris i år. Målet är att jag ska försöka ha roligt, springa i ett jämnt tempo och drömmen är att komma under 1.20.
Charlotte Anderssons bästa tips inför Tjejmilen 21K
TRÄNA LUGNT INFÖR LOPPET
Jag har en vilodag i dag torsdag (två dagar innan loppet) för att verkligen samla överskottsenergi. Dagen innan tävling brukar jag köra ett lugnt pass där jag joggar cirka 20 minuter och sedan avslutar med 4-5 kortare fartökningar för att väcka kroppen. Annars kan jag lätt bli lite seg av all vila.
UNDVIK ATT GÅ ”FÖR MYCKET PÅ STAN”
Fredagen ser ut att bli en riktigt fin dag i Stockholm men om man vill prestera maximalt på lördag bör man undvika att gå runt alltför mycket på stan dagen innan loppet. Det är lätt att bli utmattad av att gå i butiker eller besöka sevärdheter. Försök i stället att vila mycket, äta en ordentlig middag med fokus på kolhydrater och försök att lägga dig i tid.
UPPVÄRMNING
Jag brukar göra en ganska kort men fokuserad uppvärmning inför halvmaraton. Ofta joggar jag i cirka 15-20 minuter och avslutar med några korta ryck tätt inpå starten. På så sätt är kroppen redo när startskottet går. Man vill gärna känna att man har kommit in i ”andra andningen” och att det flyter på direkt.
ENERGI OCH VATTEN
Om det blir varmt på lördag kommer jag se till att dricka ordentligt före loppet och kommer kanske också ta någon mugg med vatten eller sportdryck ungefär halvvägs in i tävlingen. För mig som springer i ungefär 80 minuter räcker det, tycker jag. Men om man kommer tävla under en längre tid bör man fylla på med exempelvis sportdryck, gels eller bananer för att ha höga energinivåer loppet igenom.
TAKTIK
Mitt eget mål är att gå ut i en kontrollerad fart och sedan försöka springa så jämnt som möjligt. Har jag sedan en bra dag kommer jag att öka sista delen av loppet. Det ger ofta snabbare sluttider och är ett roligare sätt att springa på. Då kan man ha ett ganska bekvämt lopp i 10-15 kilometer innan tröttheten kommer mot slutet. Går man i stället ut för hårt eller springer i ojämna farter kan man bli trött tidigt och då kan dagen vara förstörd.